Per pur plaer

A finals de l’any passat, l’escriptora Marina Martori em va fer una proposta que no vaig poder rebutjar: escriure un relat o poesia o microconte per al seu nou llibre. Però com jo de literatura només en llegeixo,per ara, li vaig fer la contraproposta de escriure-li un text més “formal” que ella ha incorporat com epíleg de Per pur plaer. El comparteixo en el meu bloc amb l’objectiu que us animi a comprar-lo i llegir-lo per aquest Sant Jordi que ja s’acosta.

Si has acabat de llegir aquest llibre, t’hauràs adonat que totes les persones que hi han participat, destaquen, respecte a la sexualitat humana, que el desig, la fantasia, l’erotisme i el plaer ens fan més feliços, però no són les úniques. Organismes internacionals com l’Associació Mundial de Sexologia (WAS) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recullen de manera explícita com un dret en l’article número cinc[1] de la Declaració dels Drets Sexuals el dret al plaer sexual com una font de benestar físic, intel·lectual i fins i tot espiritual.

Ara bé, no totes les persones poden exercir aquest dret de manera plena, i prou que ho sabem els i les professionals que ens dediquem a la Salut Sexual i la Sexologia Clínica. Una correcta informació sexual i, encara millor, una educació sexual adequada normalitzada i rebuda des de la infància, prevé de dificultats relacionades amb la vida sexual de les persones i facilita estratègies per identificar i superar aquelles disfuncions que puguin aparèixer en qualsevol moment del cicle vital.

Llibres com aquest a més de ser un pur divertiment en si mateix, poden considerar-se una estratègia preventiva i facilitadora per gaudir d’una bona salut sexual. En la pràctica clínica he confirmat la hipòtesi que les persones que no fantasiegen mai sexualment, o ho fan poc, acostumen a tenir un baix desig sexual i gaudeixen menys de les seves relacions sexuals. I una de les meves tasques com a sexòloga és la de facilitar que aquestes persones ho bé recuperin l’hàbit de fantasiejar, o bé l’adquireixin.

Les fantasies sexuals són el combustible de la sexualitat. Igual que el nostre cervell necessita glucosa per funcionar, la nostra sexualitat necessita de les fantasies per expressar, provocar o iniciar l’excitació sexual.

Hi ha persones afortunades que de manera innata tenen la capacitat d’autofabricar-se imatges sexuals, flashos sensuals o petites històries eròtiques del no res, però d’altres necessiten d’ajudes externes més explícites com llegir o escoltar relats eròtic-sexuals que altres han viscut o inventat.

Però fins i tot les persones actives sexualment sovint necessiten carregar les piles amb noves fantasies i experiències sexuals, perquè encara que no les posin en pràctica, els hi ajuden a enriquir la seva vida eròtica de manera individual i també en parella.

[1]“Dret al plaer sexual: prerrogativa al gaudi i goig sexual (incloent l’autoerotisme), font de benestar físic, intel·lectual i espiritual”.

Per pur plaer CAT - Fitxa

Author: Carme Sánchez Martín

Co-directora de l' @InSexBcn i col·laboradora de @donesenxarxa . M'apassionen les TIC's i la Psicologia/Sexologia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.